PARTIOTIETOA

Partio meillä ja maailmalla

Uudelle jäsenelle

Mitä mukaan partioon

Pieni partiosanasto

PARTIO MEILLÄ JA MAAILMALLA

Koko maailmassa on yli 40 miljoonaa partiolaista lähes kaikissa maailman maissa. Partiolaiset tunnetaan maapallon ympäri luotettavina, luontoa kunnioittavina ja reippaina kansalaisina. Partio on vapaaehtoista, avointa sekä poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta toimintaa. Kansainvälinen partioliike hyväksyy kaikki erilaiset uskontokunnat ja uskonnonvapauden periaatteen.

Partioihanteisiin kuuluu toisen kunnioittaminen ja ystävyyden rakentaminen yli rajojen. Käytännön kansainvälisyyttä partiossa ovat esimerkiksi partiomatkailu, ulkomaiset vieraat leireillä, kehitysyhteistyöprojektit ja maailman partiolaisten yhteiset juhlapäivät, kuten muistelemispäivä ja kansainvälinen rauhanpäivä.

Alta löydät tietoa partion historiasta sekä partiotoiminnasta Suomessa ja Kuusjoella.

Lisätietoa partiotoiminnasta:

Katso myös:

Suomen Partiolaisten jäsenrekisteri Kuksa

Historia

Partioliikkeen historiaa

Partioliike syntyi Englannissa 1900-luvun alussa Robert Baden-Powellin tuotoksena. Jo vuonna 1910 partio rantautui Suomeen. Salon alueella partiotoimintaa on ollut jo vuosikymmeniä Salossa, Halikossa ja Somerolla. Kuusjoella partiotoimintaa on ollut ensi kerran 1930-luvulla, kun Havuhessut-niminen poikalippukunta on kolunnut pitkin Kuusjoen metsiä. Toiminta kuitenkin sittemmin hiipui. Toisen kerran partiotoimintaa yritettiin herättää henkiin 1980-luvulla, kun perustettiin Kuusjoen Partiolaiset. Toimintaa ei kuitenkaan kovin kauaa kyetty järjestämään ja muutamia kuusjokelaisia kävi partiossa Salon Leiriveikoissa  ja Leirisiskoissa.

Kuusenkäpyjen synty

Kunnanjohtaja Aarno Solan innoittamana kutsuttiin vuonna 1991 kuusjokelaisia nuoria Säästöpankin alakertaan kuulemaan partio-ohjelmasta ja mahdollisesta uuden lippukunnan perustamisesta. Silloinen vapaa-ajan sihteeri Sari Silmälä oli vahvasti hankkeessa mukana. Partiolippukunta Kuusenkävyt perustettiin keväällä 1991 ja ensimmäinen lippukunnanjohtaja, entinen Leirisisko Leena Raukola otti ohjat käsiinsä. Lippukuntaa lähdettiin luotsaamaan noin kymmenen johtajan voimin. Parissa vuodessa lippukunta sai vankan suosion kuusjokelaisten lasten ja nuorten parissa. Toiminta oli aktiivista: leireiltiin, retkeiltiin, vaellettiin, pidettiin viikoittain ryhmiä, käytiin jopa Eestissä vaeltajaryhmän kanssa. Ensimmäinen kokoontumispaikka eli kolo oli Hämäläisissä vanhan meijerin viereisen talon yläkerrassa.

Rauhankallion toiminta

Muutaman vuoden kuluttua kolomme vaihtoi Rauhankalliolle Kuusjoen keskustaan. Leenan jättäessä lippukunnanjohtajan pestin Elina Eskolinille(nyk. Pekkarinen) vuonna 1999 Kuusenkävyissä oli yli 50 jäsentä. Lippukunta oli edelleen vireä: alueellinen yhteistoiminta vahvistui, organisaatiota vahvistettiin ja perinteinen leiri- ja retkitoiminta jatkui.  Elinan ottaessa vastuulleen alueohjaajan pestin, vaihtui vuonna 2007 lippukunnanjohtajaksi Maisa Kaitila.

Uusi kolo

Vuodenvaihteessa 2011-2012 Kuusenkäpyjen kolo muutti Kuusjoen vanhan kunnantalon yläkertaan Nuokkarin naapuriin. Uudet tilat kunnostettiin johtajiston voimin ja toiminta uudella kololla käynnistyi tammikuussa 2012.

Syksyllä 2012 lippukunnanjohtajaksi valittiin Aino Vanhatalo, joka toimi pestissä aina kevääseen 2018, jolloin Sanna Nokka astui lippukunnanjohtajan saappaisiin.

Ikäkaudet

Partioon voi liittyä kuka tahansa ekaluokkalaisista isovanhempiin. Toimintaryhmät muodostetaan iän perusteella, ja sen apuna ovat ikäkaudet. Ikäkausille on suunniteltu tietylle ikäryhmälle sopivaa ohjelmaa oman ryhmänjohtajan toimesta.

Kaikkien ikäkausien yhteinen tunnus on

Ole valmis.

Suomen Partiolaisten (SP) partio-ohjelma uudistui vuonna 2010. Silloin vanhat ikäkaudet (sudenpennut, vartiolaiset ja vaeltajat) vaihtuivat seuraaviin:

Sudenpennut ovat 7-9-vuotiaita partiolaisia. Sudenpentujen partiotoimintaan kuuluvat koloillat, riehapäivät, tapahtumat, retket sekä ensimmäiset leirit. Sudenpennut oppivat partiossa hyödyllisiä taitoja, joita ei koulussa opeteta ja oppimiseen kuuluu partiossa oleellisesti leikit, tarinat ja tekemällä oppiminen. Sudenpentu suorittaa jälkiä ja saa niistä merkin muistoksi paitaansa.
Sudenpennun ihanteet ovat kunnioittaa toista ihmistä sekä rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

Seikkailijat ovat 10-12-vuotiaita partiolaisia, jotka ikätoveriensa kanssa kehittävät ja syventävät opittuja taitoja sekä tietenkin harjoittelevat paljon uusia asioita. Seikkailija itsenäistyy ymmärtäen samalla yhteistyön ja muiden auttamisen tärkeyden. Seikkailija suorittaa ohjelmansa lomassa taitomerkkejä sekä ilmansuuntia.
Seikkailijan ihanteet ovat kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä sekä olla luotettava.

Tarpojat ovat 12-15-vuotiaita. Tarpojien ohjelmassa painotetaan yhdessä toimimista sekä ihan uusia elämyksiä. Aiemmat jäljet ja taitomerkit vaihtuvat tarppoihin eli puolen vuoden rupeamiin, joiden teemat ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta.
Tarpojan ihanteet ovat kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava sekä rakentaa ystävyyttä yli rajojen.

Samoajat ovat 15-17-vuotiaita partiolaisia, joiden ohjelmassa alkaa painottua johtaminen ja sen harjoittelu. Samoajat saavat vapauksia päättää itse toiminnastaan omien kiinnostuksen kohteittensa mukaisesti.
Samoajan ihanteet ovat kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava, rakentaa ystävyyttä yli rajojen sekä tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen.

Vaeltajat ovat 18-22-vuotiaita. Heidän ohjelmaansa kuuluvat erilaiset projektit ja isommat tapahtumat niin Suomen rajojen sisällä kuin ulkopuolellakin.
Vaeltajan ihanteet ovat kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava, rakentaa ystävyyttä yli rajojen, tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen sekä etsiä elämän totuutta.

Aikuiset ovat yli 22-vuotiaita partiolaisia. He saattavat tehdä omia aktiviteetteja, mutta apua tarvitaan myös leireillä ja tapahtumissa. Aikuiset ovat tärkeitä tekijöitä partiossa: ilman heitä ei olisi nuorempiakaan partiolaisia.

UUDELLE JÄSENELLE

Onnittelut, olet valinnut mahtavan harrastuksen! Partiossa hankitut kokemukset ja suhteet kantavat sinua pitkälle.

Tässä muutamia tiedostoja, joista on varmasti apua partiotaipalettaan aloittelevalle:

Tässä linkit myös

Mitä mukaan partioon

Moni partiopolkuaan aloitteleva saattaa miettiä, että mitä kaikkea tavaraa siellä partiossa oikein tarvitsee. Tässä pieni opastus alkuun pääsemiseksi.

Kolokerrat: Kerroilla ollaan usein ulkona, joten säänmukaiset takki ja housut (tarvittaessa myös pipo, hanskat ym.) ja hyvät ulkoilukengät maastossa liikkumiseen kannattaa olla. Myös sisällä toimimista varten voi pukea mukavat vaatteet, joissa ei tarvitse pelätä likaantumista. Partiolupauksen antamisen yhteydessä jokainen saa oman partiohuivin, jota pidetään kaikissa partioon liittyvissä tilaisuuksissa lupauksenannon jälkeen.

Yöretket ja leirit: Partio ei ole välineurheilua ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle, mutta seuraavat tavarat on hyvä olla kun ensimmäisten leirien aika alkaa koittaa:

  • Reppu tai rinkka
  • Ruokailuvälineet (särkymättömät, kangaspussissa: kulho/syvä lautanen, haarukka, veitsi, lusikka, muki ja kuivauspyyhe)
  • Kumisaappaat tai vedenkestävät, metsässä liikkumiseen sopivat lenkkarit/vaelluskengät
  • Taskulamppu, otsalamppu on kätevä esim. hämärässä teltassa
  • Puukkoa ei välttämättä ensimmäisillä yöretkillä tarvitse (eikä tällöin myöskään saa) ottaa mukaan, mutta viimeistään seikkailijaikäkaudessa sitä todennäköisesti tulee tarvitsemaan. Puukon on hyvä olla myös lapsilla terävä, sillä tylsällä puukolla sattuu helpommin haavereita. Puukkoa käytetään aina vain johtajan valvonnassa ja ne yleensä kerätään muuksi leiriajaksi pois.
  • Makuupussi, kesälläkin yölämpötila saattaa olla melko vähäinen
  • Makuualusta, solumuovinen on edullinen ja kestävä

Ennen retkeä tai leiriä lähetettävässä leirikirjeessä kerrotaan tarkemmin, mitä tavaroita lasten odotetaan ottavan mukaan. Jos jotakin jää epäselväksi, johtajilta kannattaa kysyä.

Pieni partiosanasto

Partiossa saattaa aika ajoin törmätä hassuihin termeihin ja nimityksiin. Onneksi sitä varten on olemassa partiosanasto, josta löytyy selitys sanalle kuin sanalle. Jos et löydä täältä etsimääsi sanaa, niin nykäise jotakuta johtajaa seuraavassa partiotapahtumassa hihasta, niin korjataan virhe välittömästi!

A

Aikuinen tuki – termi johtajistolle, joka on jo varsinaisen partio-ohjelman (loppuu noin 22-vuotiaana) ulkopuolella. Aikuinen tuki on silti kullanarvoista, koska se mahdollistaa myös nuorempien toiminnan!

Akela – sudenpentujen johtaja.

Aktiviteettikortti – seikkailijoilla ja tarpojilla käytössä oleva kortti, johon merkitään suoritetut aktiviteetit.

Alaleiri – isoilla leireillä (piirileirit ja finnjamboreet) käytössä oleva käytäntö, joka jakaa kaikki leirille osallistuvat lippukunnat muutamaan omaan alaleiriin toiminnan helpottamiseksi ja yhteishengen luomiseksi.

Alue – partiopiirit jaetaan vielä toiminnan helpottamiseksi alueisiin. Kuusenkävyt kuuluvat Salon alueeseen, johon kuuluvat kaikki Salon ja Someron alueella toimivat lippukunnat.

F

Finnjamboree – koko Suomen laajuinen iso leiri, joka järjestetään 6. vuoden välein. Edellinen finnjamboree oli Roihu vuonna 2016, jossa osallistujia oli noin 17 000.

I

Ihanne – partiolaisten tavoite, johon pyritään niin partiossa kuin koulussa, töissä ja vapaa-ajallakin. Lisää ihanteista löydät alalehdestä Ikäkaudet.

Ilmansuunnat – seikkailijoiden merkit, joihin kuuluu aloitusmerkkinä toimiva kompassiruusu sekä pääilmansuunnat pohjoinen, etelä, itä ja länsi. Ilmansuunnista saa kankaisen merkin oikeaan hihaan.

J

Jamboree – koko maailman laajuinen suurleiri. Kesällä 2015 järjestettiin 23. jamboree Japanissa ja seuraava järjestetään vuonna 2019 Pohjois-Yhdysvalloissa. Jamboreelle on yleensä mahdollista lähteä yli 12-vuotiaana.

Johtaja – partiolaisten ohjaaja ja opettaja. Jokaisella ryhmällä on omat johtajansa, mutta esimerkiksi leireillä kaikkia aikuisia partiolaisia nimitetään johtajiksi.

Jälki – sudenpentujen taitomerkki, jonka suorittamisesta saa kankaisen merkin sudenpentupaidan oikeaan hihaan.

Jäsenrekisteri – sähköinen rekisteri, johon kirjataan kaikkien partiolaisten tiedot. Suomen partiolaiset käyttävät jäsenrekisterinään Kuksaa. Kuksaan voi tehdä oman tunnuksen, jolloin omia tietoja pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan.

K

Kolo – partiolaisten kokoontumispaikka. Kuusenkäpyjen kolo sijaitsee Kuusjoen keskustassa, osoitteessa Ylikulmantie 240.

Kuksa – Suomen Partiolaisten sähköinen jäsenrekisteri, jossa on tiedot kaikista partiolaisista. Kuksaan voi tehdä omat tunnukset, jolloin voi tarkastella tai muokata omia tietoja. Kuksaan pääset klikkaamalla tästä.

L

Leiri – yli kaksi yötä kestävä tapahtuma. Partioleirejä järjestetään niin yhden ryhmän kesken kuin koko maailman laajuisinakin, ja useimmat partiolaiset nimeävät juuri leirit parhaaksi jutuksi partiossa. Leireilyä harjoitellaan aluksi pienessä, tutussa porukassa eikä niille ole pakko osallistua.

Lippukunta – paikkakunnan tai kaupunginosan oma ”partioyhdistys”, joka on verrattavissa vaikkapa urheilijoiden seuroihin. Kuusjokelaisten lippukunta on Kuusenkävyt.

M

Maapartio – meripartion vastakohta, joka ei painota vesillä liikkumista ohjelmassaan ihan niin paljoa kuin meripartiolippukunnissa. Kuusenkävyt on maapartiolippukunta.

Majakka – tarpojien oma tapahtuma, joita järjestetään noin kahdesti vuodessa jokaisen tarpon (ks. tarppo) päätteeksi. Majakka voi olla lippukunnan, alueen tai piirin laajuinen.

Meripartio – partiotoimintaa, joissa painotetaan ohjelmassa vesillä liikkumista, kuten purjehdusta. Meripartiolippukuntia löytyy yleensä rannikkokaupungeista. Kuusenkävyt ei ole meripartiolippukunta.

O

Osmonsolmu – nyöristä tehty solki, jota voi pitää partiohuivissa seikkailijaikäkaudessa ja siitä ylöspäin. Ryhmistä riippuen osmonsolmut (”osmarit”) tehdään itse, saadaan tai käydään itse ostamassa Scandinavian Outdoorista.

P

Partiolupaus – jokainen ikäkausi alkaa partiolupauksella. Lupaus kuuluu näin: Lupaan parhaani mukaan rakastaa jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa [ikäkauden] ihanteita ja olla avuksi toisille. Lisätietoa ikäkausista ja niiden ihanteista löytyy kohdasta Ikäkaudet.

Partioparaati/-marssi – toukokuussa kaikki Lounais-Suomen partiolaiset kokoontuvat perinteiseen  tapahtumaan näyttämään muulle kansalle, mistä partiolaiset on tehty!

Piirileiri – oman partiopiirin leiri. Kuusenkävyt kuuluvat Lounais-Suomen Partiopiiriin (L-SP), jonka aiempia leirejä ovat kesäleirit Reila 09, Piiru 14, samoajaleiri HuHu, talvileiri Napakettu 11 ja talvileiri Tules 16.

PT-kisat/partiotaitokisat – yhden päivän tai yön yli kestävä maasto kilpailu, jossa kisataan yleensä 3-4 hengen vartioissa siitä, minkä vartion partiotaidot ovat parhaiten hallussa. Kilpailut voivat olla yhden tai useamman lippukunnan omista kisoista koko Suomen laajuisiin SM-kilpailuihin.

R

Rieha – yleensä sudenpennuille ja seikkailijoille (”suse”) tarkoitettu alueen järjestämä yhden päivän tapahtuma, johon kuuluu erilaisia maastoon sijoitettuja rasteja ja ohjelmapisteitä. Salon alueen riehapäiviin osallistuu yleensä noin 100 7-12-vuotiasta partiolaista.

S

Samoaja – 15-17-vuotias partiolainen.

Seikkailija – 10-12-vuotias partiolainen.

Staabi – leirien tai koulutusten suunnittelijaporukasta käytetty termi.

Sudari – katso sudenpentu.

Sudenpennun jäljet – sudenpentujen oma kirja, jonka jokainen sudenpentu saa aloitettuaan partion. Kirjaan merkitään kaikki suoritetut jäljet ja sieltä saatetaan myös tehdä kivoja jälkiin liittyviä tehtäviä.

Sudenpentu – 7-9-vuotias partiolainen.

Suurjuhla – Suomen Partiolaisten järjestämä parin päivän mittainen tapahtuma, johon osallistuu noin 10 000 partiolaista ympäri Suomen. Viime Suurjuhla järjestettiin kesällä 2014 Kouvolassa.

T

Taitomerkki – seikkailijaikäkaudessa ilmansuuntien ohella on yksittäisiä taitomerkkejä, joiden suorittamisesta saa kankaisen merkin oikeaan hihaan. Taitomerkkien suorittaminen vaihtelee vuosittain.

Tammikirkko – partiolaisten alueellinen partiojumalanpalvelus, jonka ohjelmassa on yleensä esim. lupauksenantoja ja musiikkia. Tammikirkko järjestetään joka vuosi yhdessä Salon alueen kirkoista ja sinne on lämpimästi tervetullut jokainen uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta!

Tammileiri – piirin järjestämä kesäleiri sudenpennuille ja seikkailijoille. Tammileiri järjestetään niin, että jokaisella sudenpennulla ja seikkailijalla on mahdollisuus päästä Tammileirille vähintään kerran. Seuraava Tammileiri järjestetään vuonna 2019.

Tarpoja – 12-15-vuotias partiolainen.

Tarppo – tarpojien merkit, jotka kerätään Kimin hymy -merkin (aloitusmerkki) ympärille. Tarppoja on neljä eri teemalla: leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta.

Tonttumerkki – kankainen hihamerkki, jonka saa kun on myynyt yli 10 adventtikalenteria. Tonttumerkit ommellaan paidan oikeaan hihaan taitomerkkien/jälkien tilalle tai sekaan.

V

Vaeltaja – 18-22-vuotias partiolainen.

Y

Yöretki – yleensä yhden yön mittainen tapahtuma, jonka tarkoituksena on kasvattaa yhteistyökykyä ja tuoda mukavia partiomuistoja. Yöretkillä voidaan nukkua sisällä tai ulkona majoitteessa kuten teltassa.