Historia

Partioliikkeen historiaa

Partioliike syntyi Englannissa 1900-luvun alussa Robert Baden-Powellin tuotoksena. Jo vuonna 1910 partio rantautui Suomeen. Salon alueella partiotoimintaa on ollut jo vuosikymmeniä Salossa, Halikossa ja Somerolla. Kuusjoella partiotoimintaa on ollut ensi kerran 1930-luvulla, kun Havuhessut-niminen poikalippukunta on kolunnut pitkin Kuusjoen metsiä. Toiminta kuitenkin sittemmin hiipui. Toisen kerran partiotoimintaa yritettiin herättää henkiin 1980-luvulla, kun perustettiin Kuusjoen Partiolaiset. Toimintaa ei kuitenkaan kovin kauaa kyetty järjestämään ja muutamia kuusjokelaisia kävi partiossa Salon Leiriveikoissa  ja Leirisiskoissa.

Kuusenkäpyjen synty

Kunnanjohtaja Aarno Solan innoittamana kutsuttiin vuonna 1991 kuusjokelaisia nuoria Säästöpankin alakertaan kuulemaan partio-ohjelmasta ja mahdollisesta uuden lippukunnan perustamisesta. Silloinen vapaa-ajan sihteeri Sari Silmälä oli vahvasti hankkeessa mukana. Partiolippukunta Kuusenkävyt perustettiin keväällä 1991 ja ensimmäinen lippukunnanjohtaja, entinen Leirisisko Leena Raukola otti ohjat käsiinsä. Lippukuntaa lähdettiin luotsaamaan noin kymmenen johtajan voimin. Parissa vuodessa lippukunta sai vankan suosion kuusjokelaisten lasten ja nuorten parissa. Toiminta oli aktiivista: leireiltiin, retkeiltiin, vaellettiin, pidettiin viikoittain ryhmiä, käytiin jopa Eestissä vaeltajaryhmän kanssa. Ensimmäinen kokoontumispaikka eli kolo oli Hämäläisissä vanhan meijerin viereisen talon yläkerrassa.

Rauhankallion toiminta

Muutaman vuoden kuluttua kolomme vaihtoi Rauhankalliolle Kuusjoen keskustaan. Leenan jättäessä lippukunnanjohtajan pestin Elina Eskolinille(nyk. Pekkarinen) vuonna 1999 Kuusenkävyissä oli yli 50 jäsentä. Lippukunta oli edelleen vireä: alueellinen yhteistoiminta vahvistui, organisaatiota vahvistettiin ja perinteinen leiri- ja retkitoiminta jatkui.  Elinan ottaessa vastuulleen alueohjaajan pestin, vaihtui vuonna 2007 lippukunnanjohtajaksi Maisa Kaitila.

Uusi kolo

Vuodenvaihteessa 2011-2012 Kuusenkäpyjen kolo muutti Kuusjoen vanhan kunnantalon yläkertaan Nuokkarin naapuriin. Uudet tilat kunnostettiin johtajiston voimin ja toiminta uudella kololla käynnistyi tammikuussa 2012.

Syksyllä 2012 lippukunnanjohtajaksi valittiin Aino Vanhatalo, joka toimi pestissä aina kevääseen 2018, jolloin Sanna Nokka astui lippukunnanjohtajan saappaisiin.